Четвъртата COVID вълна едва започна бавно да отминава, а вече се

...
Четвъртата COVID вълна едва започна бавно да отминава, а вече се
Коментари Харесай

Как да противодействаме на Омикрон

Четвъртата COVID вълна едвам стартира постепенно да отминава, а към този момент се тревожим за скорошното идване на пета вълна, поради новопоявилата се новата разновидност на COVID вируса Омикрон.

Проф. Радка Аргирова, ръководител на Българското Дружество по Медицинска Вирусология и член на Експертния Съвет по Вирусология при Министерството на Здравеопазването, разяснява новия процес на COVID пандемията и какви са потребните ходове за обособения субект и за цялото общество в новата обстановка.

Проф. Аргирова пледира да запазим спокойствие и да изчакаме няколко седмици до изясняване на съответните обстоятелства и специфики на новия вариант, с цел да се избегнат неоснователни спекулации и всяване на суматоха.

 проф. Радка Аргирова ViruProtect

Конкретни, сигурни досега са няколко обстоятелството – Омикрон има над 50 разновидности, като повече от тях са съсредоточени в „ шипчестия протеин “, който реализира навлизането  на вируса в човешките кафези, т.е. заразяването. Част от разновидностите са към този момент известни на учените от Алфа и Делта разновидностите на вируса и за тях има изясненост за симптоматиката, която предизвикат.

Новият вариант се популяризира към 3 пъти по-бързо от предходни разновидности, да вземем за пример Делта, съответно сред  младежи и  неимунизирани, тъй като вирусът търси уязвими гостоприемници, в които да се развъжда. Експертът вирусолог акцентира, че поради разновидностите в S-гена, кодиращ шипчестия протеин на вируса, са вероятни реинфекции даже на към този момент имунизирани хора. Затова е значимо е да се тестват всички идващи /особено от Южна Африка, само че не само/, даже преболедували и имунизирани, да се вършат PCR проби и секвениране на позитивните проби, с цел да се наблюдава придвижването на Омикрон и момента на влизането му в България.

 a ViruProtect

Предположение на проф. Аргирова е, че имунизираните хора ще имат добра отбрана при среща с новия вид Омикрон, тъй като част от разновидностите му са присъщи за по-„ старите “ Алфа и Делта разновидности. Предстои да се изследва и успеваемостта на наличните медикаменти за COVID при новия вариант – част от тях ще са изцяло работещи, а за друга част от тях резултатът им ще се изследва в допълнение. Работи се интензивно и по няколко нови вида медикаменти -и такива, които ще се ползват при първи признаци, с цел да се предотврати развиване на болестта, а и такива които ще са адресирани към хора, които не образуват антитела при имунизация /или ги образуват доста по-бавно от останалите/. Това са хора с трансплантирани органи, пациенти на кортикостероидна терапия, както и здрави хора, които не реагират с антитела при имунизация, към 3% от популацията.

Имаме и качествено нов факт в международната COVID ситуация – към този момент са на финала клиничните тествания с  нови формули медикаменти – за лекуване в домашни условия, с висок % резултатност за попречване на тежко протичане и хоспитализация, и лекарства за профилактика на контактни лица и общото население, изложено на риск.

 ViruProtect

Междувременно, преди новите медикаменти да са утвърдени от Агенциите по лекарствата по света и България, и преди тези лекарства да са налични и налични за всички, проф. Аргирова предлага няколко хода за предотвратяване. На първо място -  да се имунизираме всеобщо, с цел да предотвратим допустима поява на нова, „ българска “ разновидност на вируса. Второ – да се сложи трета бустерна доза при някои групи от популацията – на възрастни над 60 години, хора при които първата имунизация е сложена при започване на годината (преди 8-10 месеца), на лица при които концентрацията на антитела е под 150 BAU/ml, елементарно проследимо с кръвен тест. А при децата, с изключение на отдалеченост, хигиена и стерилизация да се употребяват и бариерни защитни средства, като спрея .

Според проф. Аргирова,  е подобаващ  за възрастни и изключително за деца, за чиято имунизация сме по-резервирани, въпреки тя към този момент да е допустима и за ранната възраст от 5 до 11 години. ВируПротект е спрей, който се ползва в устната кухина/в гърлото, тъй като тъкмо в тази зона вирусите са съсредоточени при заразяването и оттова слизат към долните дялове на дихателната система. Една от дейните съставки на здравното произведение  ВируПротект - трипсинът – ензим придобит от риба тресчица, нападна белтъчната обвивка на вируса и я унищожава. С по този начин повредена белтъчна тога, вирусът не може да навлезе в клетката и да реализира заразяването. Препоръчително е ВируПротект  да се употребява преди или след рисков контакт или посещаване на затворено пространство с повече хора.

Проф. Аргирова предлага използването на при деца най-много преди и след посещаване на градина, учебно заведение, занималня, пътешестване в градски превоз и детски събирания. Основната изгода от пръскането на бариерния спрей в гърлото, е вероятността за предотвратяване от вирусни инфекции и от други вируси – тези на настинки, грип, та до Коронавирус инфекцията.

 може да подейства извънредно ефикасно и когато е прибавен при първи признаци на вирусна зараза. В тези случай ВируПротект спомага да се редуцира интервала на боледуване с 3-4 дни, и да се облекчaт признаците. Проф. Аргирова препоръчва  и като профилактика, и като допълнение към лечението при вирусна зараза. Не на последно място, спреят е с висок профил на сигурност и мек, прелестен усет, което улеснява използването му при деца.

В допълнение, проф. Аргирова предлага и непоколебим надзор на към този момент подхванатите ограничения – отдалеченост, стерилизация и маски на закрито. С практикуване на надзор и с действително съблюдаване на епидемиологичните ограничения имаме късмет да омекотим идния удар от новия вид Омикрон.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР